Tensiunile diplomatice dintre SUA și China produc valuri puternice în economie. Gigantul taiwanez Foxconn a promis că va majora de patru ori bonusurile acordate angajaţilor chinezi numai să lucreze în continuare la fabrica de iPhone-uri din Zhengzhou, în pofida restricţiilor dure introduse la această uzină din cauza cazurilor de Covid.
În uzina Foxconn de la Zhengzhou, centrul Chinei, lucrează aproximativ 200.000 de persoane. Este cea mai mare fabrică din lume unde sunt produse telefoane iPhone.
Colosul Foxconn produce aproximativ 70% din telefoanele iPhone vândute la nivel mondial. Aproape jumătate dintre veniturile firmei taiwaneze sunt generate de producția de iPhone-uri.
Uzina Foxconn de la Zhengzhou s-a confruntat cu un val de nemulţumiri din partea angajaţilor săi ca urmare a măsurilor stricte introduse pentru a limita răspândirea virusului Sars-CoV-2. În weekend, mai mulţi angajaţi au părăsit fabrica după ce s-au plâns pe social media de tratamentul la care au fost supuşi de conducerea uzinei.
În replică, Foxconn a anunţat, într-o postare pe reţeaua de socializare chineză WeChat, că va acorda angajaţilor care vor rămâne la muncă un bonus zilnic de 400 de yuani (aproximativ 55 de euro). Sunt de patru ori mai mulți bani decât primesc în prezent angajații – 100 de yuani pe zi! În plus, acei angajaţi care vor lucra mai mult de 15 de zile pe lună vor putea primi un bonus maxim de 5.000 de yuani, în creştere faţă de valoarea de până acum, 1.500 de yuani pe lună.
Acei angajaţi care vor lucra „în regim complet” pe întreaga perioadă a lunii noiembrie, inclusiv renunţând la concedii, ar putea primi un bonus de 15.000 de yuani (2.075 de euro), se mai arată în comunicatul firmei. În mod normal, un angajat obişnuit de la uzina Foxconn Zhengzhou câştigă între 3.000 şi 4.000 de yuani pe lună.
Agenția Reuters a informat, zilele trecute, că producţia de telefoane iPhone la uzina de la Zhengzhou ar putea scădea cu 30% în luna noiembrie, din cauza restricţiilor pentru combaterea Covid-19 introduse de autorităţile chineze. Potrivit politicilor zero-Covid introduse de Beijing, localităţile trebuie să acţioneze rapid pentru a combate focarele de coronavirus, cu măsuri precum carantine complete.
Uzinele din zonele afectate pot să continue să funcţioneze cu condiţia să opereze pe baza unui sistem de tip „buclă închisă”, în cadrul căruia angajaţii trăiesc şi muncesc în perimetrul uzinei.